Oogziekten

 

Dagelijks is er de mogelijkheid tot consultatie na afspraak. Wij zijn voorzien van alle moderne technische apparatuur voor een uitgebreid oogonderzoek. U kan terecht voor volgende oogziekten op te sporen en te behandelen.

 

Cataract

Cataract is het troebel worden van de ooglens. 

De ooglens bevindt zich vooraan in het oog, achter de pupil. Als de ooglens troebel wordt, worden de lichtstralen, die het beeld op het netvlies vormen, verstoord en wordt het zicht wazig. De kleuren kunnen veranderen en men wordt gemakkelijk verblind door sterk licht of een laagstaande zon. Brilglazen kunnen het zicht niet meer verbeteren.

Netvliesaandoeningen

U kan ook terecht voor behandeling van Netvliesaandoeningen of 'Medische Retina':

Aandoeningen van oogleden en traanwegen

Plastische chirurgie van de oogleden of oculoplastische heelkunde is het deelgebied van de oogheelkunde dat de behandeling van afwijkingen ter hoogte van de oogleden en de traanwegen omvat.

Voorbeelden van aandoeningen van de oogleden die voor heelkundige correctie in aanmerking kunnen komen, zijn o.a. een afhangend ooglid, een naar binnen (= entropion) of naar buiten (= ectropion) kantelend ooglid, tumoren van de oogleden, esthetische correctie van huidoverschot van boven- en/of onderoogleden (= blefaroplastie), verwijderen van gezwollen talgkliertje,...

Tranende ogen kunnen verschillende oorzaken hebben. Naast een slecht functionerende traanfilm, kan het teveel aan tranen ook het gevolg zijn van een probleem ter hoogte van de afvoerkanalen van de traanwegen. Indien deze kanalen verstopt zijn, proberen we eerst de afvoer van de tranen via de bestaande traanwegen te verbeteren door sondage of intubatie met een siliconenbuisje. Indien dit niet lukt, wordt er een nieuw kanaal chirurgisch aangemaakt (= dacryocystorhinostomie).

Voor aandoeningen aan de oogleden kan u terecht bij Dr. Inge Leysen en Dr. Stefaan Van Nuffel.

Voor aandoeningen aan de traanwegen kan u terecht bij Dr. Inge Leysen.

 

Glaucoom

De Oogkliniek Brasschaat beschikt over alle diagnostische apparatuur om glaucoom op te sporen en op te volgen.

Medicamenteuze, laser- en chirurgische behandelingen worden toegepast.

Irodotomie is een Yag-laserbehandeling is mogelijke ter preventie van acuut glaucoom aan. In de folder trachten we deze behandeling te verduidelijken op een verstaanbare manier. 

Meer info over glaucoom vindt u op www.glaucoma.be

 

Aandoeningen van het hoornvlies

De cornea (of het hoornvlies) is het kleine, doorzichtige heldere deel dat zich vooraan in het oog bevindt. Het binnenkomende licht moet langs daar passeren vooraleer het op het netvlies van het oog kan vallen. De cornea bestaat uit meerdere lagen: epitheel, membraan van Bowman, stroma, membraan van Descemet en endotheel. Het zorgt voor een helder en gefocust zicht en heeft ook een beschermende functie voor het oog. Door beschadiging, een ziekte of vervorming kan het hoornvlies troebel worden. Dit belemmert de lichtinval in het oog, waardoor geen helder beeld meer gevormd kan worden. Slecht zicht is hier van het gevolg. Ook kan het hoornvlies een onregelmatige vorm hebben, wat eveneens slecht zien veroorzaakt.

Contactlenzen

Indien u overweegt om contactlenzen te dragen of al contactlenzen draagt en meer informatie hierover wenst, kan een consultatie bij ons nuttig zijn. 

Een gesprek kan meer duidelijkheid verschaffen over de keuze tussen de verschillende soorten contactlenzen. We informeren u ook over de basisverzorging van uw contactlenzen.

 

VOORNAAMSTE REDENEN OM CONTACTLENZEN TE DRAGEN
  • Het esthetische aspect speelt voor veel mensen een grote rol. De keuze tussen een bril of contactlenzen kan ook bepaald worden door praktische redenen zoals het beroep of de vrijetijdsbezigheden.
  • Personen met een hogere brilcorrectie voor bijziendheid of verziendheid, bekomen een betere gezichtsscherpte en/of een beter gezichtsveld met contactlenzen. 
  • Personen met een groot verschil in sterkte tussen beide ogen zien met een brilcorrectie door het ene glas het beeld kleiner dan door het andere glas. Contactlenzen geven een meer gelijke grootte van het beeld.
  • Wanneer het hoornvlies een onregelmatig oppervlak vertoont, zoals bij keratoconus of een litteken, geven contactlenzen een beter beeld.
  • Bij bepaalde oogaandoeningen kan een lens als “verband” aangewend worden zoals bij extreem droge ogen of een wondje op het oog.

 

SOORTEN CONTACTLENZEN

Contactlenzen kunnen volgens flexibiliteit van het materiaal ingedeeld worden in zachte of soepele en harde of vormvaste contactlenzen. Naargelang de scheikundige samenstelling van het materiaal laten ze meer of minder zuurstof door. Contactlenzen uit bepaalde waterbevattende materialen kunnen beter geschikt zijn voor drogere ogen. Sommige lenzen kunnen dag en nacht gedragen worden, dus ook tijdens de slaap. Andere lenzen mogen alleen tijdens de waakuren gedragen worden: men moet ze dus elke avond uitnemen. Bepaalde lenzen worden na een paar jaar vervangen, andere na een half jaar, maandelijks, tweewekelijks of dagelijks. Naast harde en zachte contactlenzen zijn er ook nog de scleralenzen en hybride contactlenzen.

Een afspraak nodig?