Oogkliniek Brasschaat

Visian ICL: sferische en torische Implanteerbare ContactLens (ICL)

 

Dit is een ultradunne zachte lens die in het oog wordt ingeplant tussen de natuurlijke lens en de iris. Deze implanteerbare collameer lens kan gebruikt worden als het hoornvlies een laserbehandeling (LASIK) niet toelaat en kan ook grote afwijkingen corrigeren. Deze lens wordt onder lokale verdoving geplaatst achter de pupil. 

 

Wat is het en hoe werkt het?

De Visian ICL is een implanteerbare contactlens die in het oog wordt geplaatst om het zicht te corrigeren. In tegenstelling tot traditionele contactlenzen, die zich óp het oog bevinden, wordt de Visian ICL ín het oog geplaatst tussen de iris (het gekleurde deel van het oog) en de natuurlijke ooglens. Eenmaal geïmplanteerd blijft de lens een leven lang zitten. Mocht uw zicht echter na verloop van tijd toch aanzienlijk veranderen, dan kan de lens worden vervangen of verwijderd.

 

Technologisch geavanceerd lensmateriaal

De Visian ICL is gemaakt van Collamer®, een technologisch geavanceerd lensmateriaal op basis van collageen en exclusief voor STAAR Surgical ontworpen. Hierdoor is het materiaal zeer biocompatibel (wordt door het lichaam niet als een vreemd voorwerp aanzien) en biedt de lens uitzonderlijke kwaliteit van zicht. De lens kan niet verschuiven en zorgt voor een uiterst nauwkeurige correctie van uw zicht. De Visian ICL is de beste keuze voor een lens die u de rest van uw leven in uw oog zal dragen.

 

 

De voordelen van deze techniek en de Visian ICL

Jarenlang was een ooglaserbehandeling de enige methode voor permanente zichtcorrectie als alternatief voor een corrigerende bril of contactlenzen. Met de komst van de Visian ICL is dat echter allemaal veranderd. Nu kunt u ook kiezen voor de ‘High Definition Visian ICLTM: een zichtcorrectie op het allerhoogste niveau, waarna u scherper, helderder en levendiger zult zien en met verhoogd dieptezicht en dimensie. En dat alles via een eenvoudige, kortstondige poliklinische behandeling.

Na de eenvoudige 15 minuten durende behandeling ervaren mensen onmiddellijk een verbetering van de zichtkwaliteit en zijn ze onder de indruk van het resultaat. Oogchirurgen horen vaak dat mensen het resultaat van hun behandeling omschrijven als ‘een wonder’.

Hoewel de Visian ICL bedoeld is voor permanente plaatsing in uw oog is één van de belangrijkste voordelen van de lens dat ze, indien nodig, gemakkelijk kan worden verwijderd en/of vervangen.

Het herstel na implantatie van een Visian ICL is snel en pijnloos. De meeste mensen zien reeds goed op de dag van operatie. Dit komt omdat er maar een minuscule incisie nodig is om de lens in uw oog te plaatsen. Over het algemeen ervaren patiënten een minimum aan ongemak en de meeste mensen gaan de volgende dag gewoon weer aan het werk.

Omdat de Visian ICL zich tussen de iris en uw natuurlijke lens bevindt, kan u noch iemand anders haar zien zitten. En omdat de lens stabiel op haar plaats zit, vormt ze geen verstoring voor uw normale oogfuncties. Het enige wat anderen zullen opmerken is dat uw zicht verbeterd is. U zult de nieuw aangebrachte lens ook niet kunnen voelen.

 

Corrigeert een groot aantal zichtproblemen

Bent u tussen de 21 en 55 jaar oud en bijziend, verziend of astigmaat, dan kan u een uitstekende kandidaat zijn voor de Visian ICL lensimplantatie. Bij voorkeur hebt u nog geen andere oogheelkundige ingreep ondergaan en lijdt u niet aan een andere oogaandoening zoals glaucoom, irisontsteking of netvliesaandoening.

Ruime behandelingsmogelijkheden

In geval van een refractieve afwijking focust het licht niet exact op het netvlies, doch erachter of ervoor. Dit is een vaak voorkomende oorzaak van verminderde gezichtsscherpte. Iedereen die scherp zicht wil, is een mogelijke kandidaat voor een Visian ICL lensimplantatie. De Visian ICL is geschikt voor de volgende afwijkingen:

  • Bijziendheid van -0,5 tot -18 dioptrie
  • Verziendheid van +0,5 tot +10 dioptrie
  • Astigmatisme tot +6 dioptrie
 
Dun hoornvlies

Het hoornvlies is het transparante oppervlakte aan de voorzijde van het oog. Mensen met een te dun hoornvlies kunnen ongeschikt zijn voor een ooglaserbehandeling. Aangezien de Visian ICL het
hoornvlies niet wijzigt, kan de Visian ICL lensimplantatie voor u een geschikte behandeling zijn.

 

Wat kan u verwachten bij een Visian ICL lensimplantatie?

Voorafgaand aan de operatie (2 tot 3 weken)

Afhankelijk van het type ICL dat ingeplant wordt, dienen al dan niet één of twee minuscule gaatjes in het gekleurde deel van het oog (iris) te worden gemaakt om ervoor te zorgen dat de oogvloeistof na de ingreep goed kan circuleren. Dit gebeurt meestal enkele weken vóór de operatie. Uw oogchirurg zal u hierover bijkomend kunnen informeren.

De dag van de operatie

Zoals voor alle oogoperaties geldt, is het belangrijk dat u na de operatie niet zelf naar huis rijdt. U krijgt een verdoving om het ongemak tijdens de ingreep te minimaliseren. Bespreek met uw oogchirurg het type verdoving.

Tijdens de operatie maakt de oogchirurg minuscule incisies in de rand van het hoornvlies. Doorheen deze incisies wordt de lens in het oog geïmplanteerd en vervolgens gepositioneerd. De opgerolde lens wordt met uiterste precisie in uw oog aangebracht en achter de iris geplaatst.

De volledige behandeling duurt ongeveer 15 minuten! Omdat de incisies zeer klein zijn, herstellen ze op een natuurlijke manier, zeer snel en zonder hechtingen. Een paar uur na de lensimplantatie kan u de oogkliniek al verlaten zonder bril of contactlenzen!

Na de operatie (en de volgende dagen)

Na de behandeling brengt de oogchirurg oogdruppels aan om een infectie of ontsteking te voorkomen. Thuis moet u deze druppels de eerstvolgende dagen blijven gebruiken. In de oogkliniek maakt u een afspraak voor een nacontrole.

Wij wensen u een aangenaam verblijf in onze Oogkliniek en een vlotte genezing!